Familie opstellingen

Familieopstellingen

Een familieopstelling is een uiterst effectieve methode om inzicht te krijgen in het krachtenveld waarin jij verkeerd. De kern van een probleem wordt snel zichtbaar. Het is een helder middel om onbewuste, belemmerende en vaak onzichtbare patronen zichtbaar te maken en daar ook daadwerkelijk verandering in te brengen. Dit kan gaan over zowel je prive – of professionele leven.

Een familieopstelling laat snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Opstellingen helpen om de tot nu toe verborgen verbanden te zien. Pas als deze zichtbaar zijn, kunnen we nieuwe mogelijkheden vinden om ons op liefdevolle wijze los te maken uit verstrikkingen.
Bijvoorbeeld een gevoel wat je niet kunt plaatsen of een thema wat zich telkens weer aandient. Vaak is er een oorsprong in de familiegeschiedenis. Familieopstellingen is een manier om de verborgen of halfbewuste dynamiek die achter deze verstrikkingen speelt zichtbaar te maken. En als dat wat eerst verborgen was, gezien en erkend wordt, kan herstel volgen.
We werken met representanten, dit zijn mensen die opgesteld worden en gedurende de opstelling in de schoenen van bijv. je moeder, je grootvader gaan staan. Representant zijn is een mooie manier om de kracht van een opstelling te ervaren. En ook is het zo dat je niet voor niets op deze plek staat, de innerlijke bewegingen zullen ook voor jou helend zijn.

Voorbeelden van vragen

– Wat zou ik kunnen doen om patronen van ziekte, onrust te   doorbreken?
– Hoe kan ik de relatie met m’n familieleden of gezin verbeteren?
– Waarom kan ik me lastig binden?
– Wat maakt dat ik bepaalde emoties zo sterk voel, en waar komen ze vandaan
– Ik kom steeds dezelfde problemen tegen in relaties of   in werk.
– Wat maakt dat mijn organisatie of afdeling zo moeizaam functioneert?

 

Individuele opstellingen
Een opstelling kan ook plaatsvinden in een individuele sessie. Na een voorgesprek wordt de vraag opgesteld d.m.v grondankers. Zo staat de vraagsteller middenin zijn/haar eigen vraagstuk en verhaal. Dit geeft op een aantal lagen een directe en levendige ervaring. De informatie waarmee gewerkt wordt gaat voorbij het denken. Er wordt gewerkt in ‘het veld’ waar de informatie via het innerlijk weten komt en voelbaar is. Mijn ervaring is dat een individuele opstelling net zo krachtig en helend kan zijn als wanneer er met representanten gewerkt wordt.
Opvoedopstellingen

Door te kijken naar het familiesysteem kan helder worden waarom een kind vastloopt of bepaald gedrag vertoond. In de opstelling wordt zichtbaar waar sprake is van verstrikkingen en loyaliteiten. Het werk met de ouder heeft veel impact op de ontwikkeling van het kind. Deze manier van werken is niet gericht op iets fixen. Ouders worden uitgenodigd om werkelijk het kind te zien, door op de plek van het kind te gaan staan. Dit zorgt voor meer begrip en bewustzijn. Ineens is de situatie voelbaar vanuit het kind. Als er helderheid in het systeem is heeft dit een positief effect op het gevoelsleven van het kind én de ouders. Het wordt zachter en er vindt transformatie plaats. Tegelijkertijd kunnen er concrete en ondersteunende aanwijzingen boven water komen.

* Als volwassenen kun je op deze manier werken met het innerlijk kind en de volwassene in jou

lees verder op http://www.karinseine.nl/opvoedopstellingen/

Familieopstellingen en werk
Organisatieopstellingen geven inzicht in wat er werkelijk speelt in een organisatie. Ze brengen beweging in de onderstroom, waardoor de mensen die werkzaam zijn in de organisatie op een snelle manier dichter bij elkaar gebracht worden, en tevens ook dichter bij de klant en/of doelgroep. In de organisatieopstellingen komt de potentie waar het team en de organisatie over kunnen beschikken naar boven.
Ervaringen van deelnemers: 
‘Als familieopsteller heb ik Karin ervaren als iemand die erg goed helderheid kan scheppen. Met name haar sterk intuïtief vermogen, werkelijk aanwezig zijn en op een eerlijke en directe manier contact te maken, maakt Karin een vrouw waar ik me erg prettig bij voel. Zij heeft mij geleerd om waar te laten zijn wat waar is en daarmee uit eigen creëerde verhalen te stappen. Ik kan Karin zeker aanbevelen als familieopsteller!’ Miranda
 
‘Ha Lieve Karin, Ik zit helemaal na te genieten van de bijzondere dag. Ik heb totaal niet de behoefte om het te analyseren of te reconstrueren. Ik zit alleen maar te genieten van het fijne gevoel en de ruimte die er is ontstaan. En ben nog verbaasd over het feit dat het zo natuurlijk verliep. Heel erg bedankt!’ Barbara 
Meer reacties en ervaringen van cliënten op reviews