opvoedopstellingen

 

Van gebonden naar verbonden.

Als er vragen of thema’s spelen rondom een kind, is het zinvol als ouders met opvoedopstellingen aan de slag gaan, dan blijft het kind vrij van therapie.

Ik ben me zeer bewust van de kwetsbaarheid van zowel het kind als de ouder, en de mogelijk vele paden die al bewandeld zijn. Het gaat nooit over schuld of goed/fout. Een opstelling met de ouder is een veilige manier om eens onder de woorden te kijken. Wat speelt er nou echt bij dit kind? En waar is dit verbonden met het familiesysteem. Op deze wijze heb ik als familieopsteller vaak heel mooi werk kunnen doen.

Door te kijken naar het familiesysteem kan helder worden waarom een kind vastloopt of bepaald gedrag vertoond. In de opstelling wordt zichtbaar waar sprake is van verstrikkingen en loyaliteiten. Het werk met de ouder heeft veel impact op de ontwikkeling van het kind. Deze manier van werken is niet gericht op iets fixen. Kinderen behoeven niet mee te komen en blijven zo vrij van therapie. Door het vraagstuk ruimtelijk op te stellen komen ouders letterlijk ín hun verhaal te staan.

Ook zorgt dit voor meer begrip en bewustzijn. Ineens is de situatie voelbaar vanuit het kind. Als er helderheid in het systeem is heeft dit een positief effect op het gevoelsleven van het kind én de ouders. Het wordt zachter en er vindt transformatie plaats. Tegelijkertijd kunnen er concrete en ondersteunende aanwijzingen boven water komen.

 

* Als volwassenen kun je op deze manier werken met het innerlijk kind en de volwassene in jou.

* Als er een verlangen is om diep naar de relatie met de andere ouder te kijken is deze methode ook heel passend. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, een terugkerend patroon binnen de relatie met je partner, als een partner ziek is enz. Er kan gekozen worden voor een individuele opstelling of een relatieopstelling.

* Ik ben aangesloten bij opvoedopstellingen.nl