organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen

Werken met organisatieopstellingen / zakelijke opstellingen is een heel eenvoudige en effectieve manier om inzicht in de organisatie te krijgen en verschuivingen te genereren. De methode organisatieopstellingen is gebaseerd op familieopstellingen en systemisch werk. Een familie is een systeem dat bestaat uit onderdelen die als geheel samenwerken. Dit is ook toepasbaar in organisaties, een organisatie is ook een systeem met een eigen dynamiek t.o.v. haar omgeving.

Een organisatieopstelling geeft inzicht in wat er werkelijk speelt in een organisatie. Ze brengt beweging in de onderstroom. Waardoor de mensen die werkzaam zijn in de organisatie op een snelle manier dichter bij elkaar gebracht worden. En tevens ook dichter bij de klant en/of doelgroep. In de organisatieopstellingen komt de potentie waar het team en de organisatie over kunnen beschikken naar boven.

‘Het is best ongelooflijk wat er gebeurd na één sessie in mijn geval.. wat er duidelijker wordt en wat er verschuift tegelijkertijd !!’  M. 10daysAmsterdam

Wat maakt een organisatie gezond?

Wat zijn de voorwaarden waaronder een organisatie gezond kan functioneren. Gezond wil zeggen dat de medewerkers zich goed voelen en hun werk goed kunnen doen. Dat de organisatie zijn doel in de samenleving vervult. En dat er een levendige uitwisseling is binnen de organisatie en met de buitenwereld. Kortom, een plaats waar je graag zou willen werken.

Verschil met familieopstellingen 

Je hoort bij een familie, dat zal altijd zo zijn en altijd zo blijven. Je biologische ouders blijven áltijd je biologische ouders. Binnen een organisatie gaat het meer om de functie dan om de persoon die de functie invult. Mensen komen en gaan.

Dynamieken

De dynamieken in een bedrijf zijn de onzichtbare winden die door het bedrijf waaien,  die mensen soms vleugels geven en soms juist ziek maken. Zonder dat ze dat weten en zonder dat ze dat willen.

‘Het erkennen en eren van het oude/huidige systeem heeft ons zo ongelooflijk geholpen.’  S. onderwijsvernieuwer – filmmaker

Organisaties hebben zo hun eigen overlevingsmechanismen:

  • BINDING is het emotionele component.Een organisatiesysteem wil compleet zijn. Alles hoort bij het organisatiesysteem en dient erkent te worden, het mooie en het minder mooie.
  • ORDEINING is de rationele component. Er is een duidelijke ordening in leidende principes, doelen en hiërarchie. Voor iedere professional is er een duidelijke plek in de organisatie die voldoende vrijheid en ruimte geeft om zijn functie uit te voeren
  • BALANS van geven en nemen is de fysieke component. Vitaliteit is een balans in uitwisseling van energie. Je kunt spreken van grote vitaliteit als er een gezonde uitwisseling is tussen professionals onderling en de organisatie. Geven en nemen zijn dan in balans.

Afscheid nemen

Bij het verlaten van een organisatie is goed afscheid nemen essentieel. Deze persoon blijft anders in de onderstroom verbonden aan de organisatie.

‘Ik was me er niet van bewust dat ik mijn voorganger niet zag. Dat heeft veel impact gehad op de sfeer en het personeel. Hem erkennen heeft veel ruimte en rust gebracht in onze school’. P. directeur basisschool

Familiesysteem in de organisatie

Elke werknemer, elke werkgever neemt het eigen familiesysteem mee de organisatie in. Als het past en veilig genoeg is kan daarmee gewerkt worden in de organisatie opstellingen, altijd met toestemming van de persoon in kwestie. Vaak wordt er gekozen om het persoonlijke stuk (individueel) op een ander moment uit te werken.

Onderzoeksmethode

Organisatieopstellingen is een onderzoeksmethode. Met als doel inzicht te krijgen in de dynamiek van de organisatie. Het gaat verder dan het operationeel niveau. En laat onbewuste relaties en patronen zien, die het optimaal functioneren van de organisatie of delen van de organisatie in de weg kunnen staan.

Elementen

Naast onderzoek in de organisatie en in teams is het ook mogelijk om andere elementen te onderzoeken. Zoals een product, de geldstroom, marketing, potentie, locatie, klanten, ziekte, samenwerkingen, ofwel álle elementen die een rol spelen in de organisatie.

Oplossingsgericht

Systemisch werken is een oplossingsgerichte methode omdat het uitzoomt naar de oplossing in plaats van inzoomt op het probleem. Dat geeft mogelijkheden voor de toekomst.

Reviews van zakelijke clienten

‘Ik heb apart, maar ook samen met mijn (management) team Karin gevraagd om te helpen inzicht te brengen in onze dynamiek en functioneren. Daarbij heeft Karin een combinatie van technieken en tools ingezet. Naar gelang de situatie erom vroeg. Het is fijn dat Karin als ervaren opsteller/coach dit kan doen en snel zorgt voor een doorbraak en verandering’. Rik Heijmen, Directeur reclamebureau

‘Karin deed voor mij een opstelling in het kader van de start van het Kairos College, een nieuwe middelbare school in Amsterdam-Noord. Met behulp van haar helder voelende begeleiding konden we vragen beantwoorden, kregen we belemmeringen in beeld en konden we de onderlinge verbanden verhelderen. Het was een heel vruchtbare sessie, zowel voor de interne organisatie, als voor het te lopen traject. Dankjewel Karin!’  Nicoline Vink, Projectleider Kairos College

‘Wij hebben als organisatie een opstelling gedaan met Karin. Zij heeft dit op een hele mooie en integere manier begeleid. Karin ziet iedereen en voelt goed wat er speelt. Ze is niet bang om kaders te stellen en om door te pakken waar nodig. De opstelling heeft zeker dingen losgemaakt in de organisatie en ook bij mensen individueel. Ik kan Karin en haar werkwijze zeer zeker aanbevelen bij anderen’. Elin Karlsson Directeur de Buitenkans

‘Ik heb van Karin een organisatie opstelling mogen ontvangen. In een duo samenwerkings verband liep ik nogal tegen wat onderlinge spanningen aan. Samen besloten we een sessie bij Karin te boeken. Het was confronterend, maar in de sessie kwam mooi naar boven waar de spanningen lagen. En hoe er mee om te gaan. Met liefdevolle aandacht, scherpte en veel toewijding creëerde ze een bijzonder fijne opstelling. Ik voel me dankbaar en gesteund door deze mooie sessie’. Atten van der Vlucht Soulmovements

Gewerkt met o.a.

10days Amsterdam – organisatieopstelling directie

Arp Design interieur Haarlem – organisatieopstellingen directie

Reclamebureau  Amsterdam – organisatie opstellingen directie / aandeelhouders, team opstellingen en productopstellingen.

Music Works evenementen organisator, consultant  Zaanstad / Amsterdam – organisatieopstellingen met directie

Festival Hembrug Happening Zaandam – organisatieopstellingen met oprichter/management, onderzoeksopstellingen, opstellingen op locatie, productopstellingen, inhoud, proces, groei, ontwikkeling.

Festival de Beschaving Utrecht – Organisatieopstellingen met management en zakelijke leiding.

Life Democratische School Landsmeer – team/organisatieopstellingen organisatievraagstukken in opstartfase

De Buitenkans Kinderopvang Amsterdam Noord – teamdag met opstellingen

Kairos College – Amsterdam – organisatie opstellingen in de oprichtingsfase | organisatievraagstukken.

Soulmovements – Amsterdam, organisatieopstellingen, coaching, samenwerkingsverband.

En vele andere directies en/of teams. Reclamebureaus, management teams in middelgrote organisaties, productiebureaus, filmmakers, modemerken, designers, festivals, therapeuten, collega opstellers, coaches, samenwerkingsverbanden.

*Ivm privacy worden namen van bedrijven en personen alleen genoemd na toestemming.