Familieopstellingen

Familieopstellingen

Met  familieopstellingen kun je op een uiterst effectieve manier inzicht krijgen in het krachtenveld waarin jij verkeerd. Zo wordt de kern van een probleem snel zichtbaar. Het is een helder middel om onbewuste, belemmerende en vaak onzichtbare patronen zichtbaar te maken en daar ook daadwerkelijk verandering in te brengen. Dit kan gaan over zowel je prive – of professionele leven.

Van onzichtbaar naar zichtbaar

In het werk met familieopstellingen maken we snel en zonder veel woorden zichtbaar wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Familieopstellingen helpen om de tot nu toe verborgen verbanden te zien. Pas als deze zichtbaar zijn, kunnen we nieuwe mogelijkheden vinden om ons op liefdevolle wijze los te maken uit verstrikkingen.

Heb je vaak een onplezierig of zelfs naar gevoel wat je niet kunt plaatsen of een thema wat zich telkens weer aandient. Dan is er vaak een oorsprong in de familiegeschiedenis. Familieopstellingen is een manier om de verborgen of halfbewuste dynamiek die achter deze verstrikkingen speelt zichtbaar te maken. En als dat wat eerst verborgen was, gezien en erkend wordt, kan herstel volgen.

Kost het energie of geeft het energie?

Misschien maak je jezelf klein, is er verdriet, onzekerheid of angst, trauma’s, terugkerende ondermijnende gedachten, pijn, ziekte, boosheid, ontevredenheid, onbeantwoorde levensvragen, verlangens die er niet mogen zijn, weet je niet hoe je om moet gaan met verlies. Worstel je met (familie)relaties of met je werk. Dat kost allemaal heel veel energie. Deze energie zou je natuurlijk veel liever gebruiken voor dat wat jou wezenlijk vervult.

Van binding naar verbinding

Een familieopstelling is het doen van een helende ceremonie. In de onderstroom kijken en voelen wat daar is, voorbij het denken, voorbij het praten. Door met familieopstellingen aan de slag te gaan is het mogelijk diepe stukken inzichtelijk te maken wat leidt tot aanvaarding of transformatie.

Representanten

We werken met representanten, dit zijn mensen die opgesteld worden en gedurende de opstelling in de schoenen van bijv. je moeder, je grootvader gaan staan. Representant zijn is een mooie manier om de kracht van een opstelling te ervaren. En ook is het zo dat je niet voor niets op deze plek staat, de innerlijke bewegingen zullen ook voor jou helend zijn.Ook individuele opstellingen zijn heel effectief.

Voorbeelden van vragen

  • Wat zou ik kunnen doen om patronen van ziekte, onrust te doorbreken?
  • Hoe kan ik de relatie met m’n familieleden of gezin verbeteren
  • Waarom kan ik me lastig binden?
  • Wat maakt dat ik bepaalde emoties zo sterk voel, waar komen ze  vandaan?
  • Ik kom steeds dezelfde problemen tegen in relaties of in werk
  • Het lukt me niet om mijn leven te leven zoals ik verlang
  • Wat maakt dat mijn organisatie of afdeling zo moeizaam functioneert?

Hoe werkt een familieopstelling?

Je bent geboren uit je ouders. Jouw ouders weer uit hun ouders, en zo verder. Al die familieleden behoren tot jouw familiesysteem. In een familiesysteem hebben alle elementen invloed op elkaar, dus ook op jou. Gebeurtenissen van generaties terug, zoals scheidingen, verslaving, buitengesloten familieleden, abortussen, oorlog, misbruik enzovoort kunnen doorwerken (onbewust) in de familie. Hierdoor kunnen verstoringen die in het systeem zijn gekomen, direct effect hebben op het leven wat jij nu leidt.

Wat er ook gebeurt, je ouders blijven je ouders, je broers en zussen blijven je broers en zussen zelfs als je ze niet meer regelmatig ziet en zelfs als ze overleden zijn.

Binding

Van oorsprong ben je dus gebonden aan je familiesysteem. Zo lang je binnen de uitgesproken en onuitgesproken waarden en normen van dit systeem voldoet is er weinig aan de hand. Maar als je ervaart dat jij het anders wilt doen, dan hoe het bij jullie thuis gaat, dan kan dit enorme weerstand en angst oproepen. Hoor je er bij of blijf je alleen achter?

Ordening

Neem jij de juiste plek in thuis of op het werk? Of neem je vaak meer op je schouders dan je eigenlijk dragen kan? Alleen als je op je eigen plek staat, kan je jouw eigen leven leiden.

Balans

Geef je makkelijker dan dat je ontvangt? Dat wordt in onze maatschappij als een positieve eigenschap gewaardeerd. Maar weet je dat het eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Ontvangen en aannemen is minstens net zo belangrijk. Als er een verstoorde balans is tussen geven en nemen, dan is het waarschijnlijk moeilijk voor je om bloeiende duurzame relaties te onderhouden.

Opstellingen en kinderen

Door te kijken naar het familiesysteem kan helder worden waarom een kind vastloopt of bepaald gedrag vertoond. In de opstelling wordt zichtbaar waar sprake is van verstrikkingen en loyaliteiten. Het werk met de ouder heeft veel impact op de ontwikkeling van het kind. Deze manier van werken is niet gericht op iets fixen. Ouders worden uitgenodigd om werkelijk het kind te zien, door op de plek van het kind te gaan staan. Dit zorgt voor meer begrip en bewustzijn. Ineens is de situatie voelbaar vanuit het kind. Als er helderheid in het systeem is heeft dit een positief effect op het gevoelsleven van het kind én de ouders. Het wordt zachter en er vindt transformatie plaats. Tegelijkertijd kunnen er concrete en ondersteunende aanwijzingen boven water komen.

* Als volwassene kun je op deze manier werken met het innerlijk kind en de volwassene in jou

lees verder op https://www.karinseine.nl/opvoedopstellingen/

Familieopstellingen en werk

Organisatieopstellingen geven inzicht in wat er werkelijk speelt in een organisatie. Ze brengen beweging in de onderstroom, waardoor de mensen die werkzaam zijn in de organisatie op een snelle manier dichter bij elkaar gebracht worden, en tevens ook dichter bij de klant en/of doelgroep. In de organisatieopstellingen komt de potentie waar het team en de organisatie over kunnen beschikken naar boven.

Ervaringen van deelnemers: 
‘Als familieopsteller heb ik Karin ervaren als iemand die erg goed helderheid kan scheppen. Met name haar sterk intuïtief vermogen, werkelijk aanwezig zijn en op een eerlijke en directe manier contact te maken, maakt Karin een vrouw waar ik me erg prettig bij voel. Zij heeft mij geleerd om waar te laten zijn wat waar is en daarmee uit eigen creëerde verhalen te stappen. Ik kan Karin zeker aanbevelen als familieopsteller!’ Miranda
‘Ha Lieve Karin, Ik zit helemaal na te genieten van de bijzondere dag. Ik heb totaal niet de behoefte om het te analyseren of te reconstrueren. Ik zit alleen maar te genieten van het fijne gevoel en de ruimte die er is ontstaan. En ben nog verbaasd over het feit dat het zo natuurlijk verliep. Heel erg bedankt!’ Barbara 
Meer reacties en ervaringen van cliënten op reviews